Vaarloket® bestaat op dit moment uit vier eigenaren en al een flink aantal partners. Ondernemers die hun sporen in het vakgebied waarop zij opereren hebben verdiend. Van marketing kennis, technische kennis tot juridische kennis is aanwezig bij Vaarloket® Zowel vanaf de wal als vanaf het water verbaasden wij ons hoeveel pleziervaartuigen zich op het water bevonden en dat niet alleen op dagen met prachtig weer maar ook als het wat minder goed weer is. Watersporters zijn tot veel ontberingen bereid wat betreft het weer en offeren veel tijd op aan hun kostbare bezit, vaak hun trots door de jaren dat zij met hun kostbare bezit bezig zijn geweest. Maar kijk ook eens naar de gezelligheid in de havens waar iedereen met iedereen op een ontspannen en heel gezellige manier met elkaar omgaat en elkaar zo mogelijk helpt en van advies voorziet.

Wij vroegen ons af welke regelingen er zijn en welke mogelijkheden om dat bezit te beschermen om tot de onthutsende conclusie te komen dat er vrijwel niets is geregeld, behalve dat je je als pleziervaarder dient te houden aan bijvoorbeeld het Binnenvaart Politie Reglement, maar ook aan plaatselijk geldende verordeningen en bepalingen. Alles is veelal te vinden in de Almanak die de ANWB uitgeeft. Maar alles in Nederland is geregistreerd. Alles? Inderdaad alles maar wat betreft de ongeveer 500.000 pleziervaartuigen die Nederland telt niet, behalve dan de Snelle Motorboten. Pleziervaartuigen die harder kunnen varen dan 20 km/u. Deze zijn net als bijvoorbeeld auto’s, drones, tractoren en bromfietsen geregistreerd bij de RDW. En die grote zeilboot? Die prachtige en heel dure sloep? Wat blijkt tot onze verbazing? Geen van deze schepen zijn geregistreerd. Dan komt natuurlijk de vraag of deze pleziervaartuigen verzekerd zijn en hoe je kunt zien wie eigenaar van deze boot is.

Het antwoord is even verbazend als schokkend. Veelal zijn pleziervaartuigen niet verzekerd voor schade maar al helemaal niet voor aansprakelijkheid als de pleziervaarder schade aanricht. Zijn er mogelijkheden om je te verzekeren? Jazeker die bestaan, maar zijn over het algemeen duur. Ook al omdat de verzekeraar eigenlijk niet weet dan wel niet zeker kan weten wie de eigenaar van een boot is. In Nederland is degene die “de zaak” dus “de boot” onder zich heeft eigenaar van een roerende zaak in dit voorbeeld de boot en een pleziervaartuig is een roerende zaak. Vaarloket® heeft daar een oplossing voor. Een oplossing die het de dief van het vaartuig heel moeilijk maakt te bewijzen dat hij eigenaar is.
Die oplossing maakt de eigenaar blij net als de verzekeraar die een korting toepast als hij zeker weetdat jij de eigenaar bent.